Kunstmatige intelligentie
Maak kennis met Kunstmatige Intelligentie (AI)
Artificial Intelligence (AI) of Kunstmatige Intelligentie betekent het creëren van menselijke intelligentie via computers.
AI is in staat om menselijke eigenschappen na te bootsen en te overtreffen. Het herkent patronen en signaleert dingen die de mens niet ziet of wat (te) veel tijd kost. Men denkt vaak aan robots en science fictionfilms, omdat dit gelinkt wordt aan de mens. In werkelijkheid gaat het vooral om het interne systeem, waarmee op vele manieren de kwaliteit van het leven kan worden verbeteren.
Het doorgronden van en werken met AI wordt daarom steeds belangrijker. Het wordt nu al op veel terreinen toegepast. Vandaag de dag zijn al veel AI-technologieën diep geïntegreerd in het dagelijks leven. Virtuele assistenten, aanbevelingssystemen, gezichtsherkenning en autonome systemen zijn slechts enkele voorbeelden van AI-toepassingen die industrieën en de manier waarop mensen omgaan met technologie transformeren.
Korte geschiedenis van AI
De geschiedenis van kunstmatige intelligentie (AI) is een intrigerend verhaal van menselijke nieuwsgierigheid, technologische vooruitgang en wetenschappelijke ontdekkingen. De wortels ervan gaan terug tot de oudheid, waar Griekse en Egyptische mythen al verhalen vertelden over kunstmatige levensvormen. Het moderne tijdperk van AI begon echter in de jaren 50 van de 20e eeuw, met pioniers zoals Alan Turing, die de vraag stelde: "Kunnen machines denken?"
In de decennia die volgden, werden er verschillende benaderingen ontwikkeld om kunstmatige intelligentie te realiseren. Symbolische AI, gebaseerd op het manipuleren van symbolen en regels, domineerde aanvankelijk het veld. In de jaren 80 ontstond er echter een verschuiving naar neurale netwerken en machine learning, wat leidde tot meer geavanceerde AI-modellen.
Een mijlpaal in de geschiedenis van AI was de ontwikkeling van expertsystemen in de jaren 70 en 80, die kennis van experts gebruikten om problemen op te lossen op specifieke gebieden zoals geneeskunde en financiën. Maar de vooruitgang stagneerde en leidde tot wat bekend staat als de "AI-winter", een periode van verminderde financiering en interesse in AI-onderzoek.
De afgelopen decennia heeft AI echter een spectaculaire comeback gemaakt, dankzij doorbraken in machine learning, big data en rekenkracht. Deep learning, een subset van machine learning die geïnspireerd is op de werking van het menselijk brein, heeft AI naar nieuwe hoogten gestuwd, met toepassingen variërend van spraakherkenning tot zelfrijdende auto's.
Vandaag de dag is AI alomtegenwoordig, van virtuele assistenten op smartphones tot geavanceerde robots in fabrieken. De reis van AI is er een van voortdurende evolutie en belooft een toekomst waarin intelligente machines ons leven op ongekende manieren zullen verbeteren.
(tekst via ChatGPT)
Activiteiten over AI
Doe mee met Nationale AI-Cursus!
De Nationale AI Cursus wordt uitgevoerd door Stichting Lowercase; een zelfstandige non-profit organisatie die zich sinds 2011 inzet voor projecten waarbij technologie en menselijke ontwikkeling elkaar raken.
De schaduwkant van AI: VPRO Tegenlicht
Wat gaat er schuil achter de glanzende belofte van Artificial Intelligence?
VPRO Tegenlicht toont de werkelijkheid achter het rookgordijn dat Silicon Valley ons voorhoudt, spreekt met mensen die zich bezighouden met het ontleden van de wereldwijde AI-industrie en gebruikt de mogelijkheden van de nieuwste AI-producten om de plekken te verbeelden en de mensen een gezicht te geven, waarvan Big Tech liever niet heeft dat ze gezien worden.
Visie Rijksoverheid
Het Nederlandse kabinet heeft als één van de eerste EU-lidstaten een visie op generatieve AI ontwikkelt.
Uitgangspunten Rijksoverheid van Generatieve AI in Nederland:
- Wordt op een veilige manier ontwikkeld en toegepast.
- Wordt op een rechtvaardige manier ontwikkeld en toegepast.
- Dient het menselijk welzijn en de menselijke autonomie.
- Draagt bij aan duurzaamheid en onze welvaart
Koninklijke Bibliotheek
Ook de Koninklijke Bibliotheek (KB) maakt gebruik van kunstmatige intelligentie door de inzet van AI-systemen en AI-technieken die hun eigen prestaties kunnen verbeteren door te leren van ervaringen.
Voor bibliotheekgebruikers zijn deze technieken niet altijd te zien, maar de resultaten daarvan vaak wel.
Ook wordt AI o.a. ingezet voor het herkennen van teksten en afbeeldingen. Zo worden teksten in bijv. Delpher en DBNL steeds beter leesbaar en doorzoekbaar.
Op termijn zullen ook lokale bibliotheken gebruik maken van deze technieken om hun bezoekers en leden steeds beter van dienst te kunnen zijn bij hun zoektocht naar een goed boek of informatie.
Lees meer over AI in bibliotheken:
Makersbase Breda
Ook onze creatieve werkplaats Makersbase heeft zich, bijna vanzelfsprekend, geworpen op AI als middel om jouw creativiteit te vergroten.
Ze heeft daarvoor een paar creatieve tools voor je uitgeprobeerd: