Terug

Connie de Jongh

Docent Muziek

Lesgeven in zingen is voor mij een vorm van samen zoeken naar- en het ontdekken van de eigen klank, je eigen stem en uitdrukking. Zingen daagt ons uit: verwacht bewustwording op fysiek/ mentaal/emotioneel niveau-, het geeft plezier en kan bijdragen aan ons welbevinden, je goed voelen.

In de lessen behandelen we technische aspecten – individueel afgestemd - en muziek die jou aanspreekt als het ware hand-in-hand. Het vrijmaken van de stem staat centraal. Hiermee willen we ruimte creëren in de omvang (hoog-midden-laag), klankkleuren, dynamiek en zeggingskracht van jouw stem en uitvoering. Muzikale aspecten vanuit de stijl en tekstbehandeling komen vanzelfsprekend aan bod.

Maar ook nieuw repertoire ontdekken, iets zingen waar je zelf nooit aan had gedacht, ‘andere’ muziek omarmen, om uiteindelijk jouw eigen geluid omarmen. Er een verhaal mee vertellen, misschien wel je eigen verhaal…..

Zingen en zangles is vooral leuk en kan op deze manier kan met iedereen, kinderen, jongeren, volwassenen. Je kunt bij mij terecht voor een breed scala aan repertoire, van klassiek tot populair: het bouwen van een goed functionerend instrument waarmee je de muziek van jouw voorkeur tot klinken kunt brengen staat in eerste instantie centraal.

Biografie:

Sopraan Connie De Jongh studeerde achtereenvolgens aan de Pedagogische Academie en aan de conservatoria van Rotterdam en Amsterdam respectievelijk de opleidingen Schoolmuziek en Zang Klassiek Docerend Musicus en Zang Klassiek Uitvoerend Musicus bij de toppedagoog Margreet Honig. Gelijktijdig volgde zij de Operaklas van het Sweelinck conservatorium te Amsterdam bij Hans van den Hombergh.

Als vertolker van hedendaags- en liedrepertoire heeft zij op nationale en internationale podia indrukwekkende performances neergezet. De pers schreef: ‘Connie De Jongh IS muziek’. ‘Haar stem staat volkomen en zonder voorbehoud in dienst van de tekst en de compositie’.\

Naast het verzorgen van liedrecitals werkte zij mee als solist aan vele producties in o.a. Holland Festival en met verschillende orkesten en ensembles zoals het Schönberg Kwartet. Geprezen is haar spectaculaire vertolking van 'To You' van Peter Schat en Schönbergs’ 2nd StringQuartet.

Meerder hedendaagse componisten schreven muziek voor haar stem, o.a. Bernard van Beurden. Samen met pianist/begeleider en levenspartner Kelvin Grout initieerde zij de serie´The Eloquent Songbook’ in De Kleine Zaal van Het Concertgebouw- theatrale liedrecitals met meerdere zangers en acteurs. Ook was zij co-producer van het Classic Aid CD-project tbv de kind-slachtoffers van de Tsunami in Azië en bedenker van de ‘Klank en Kleur’ serie in het voormalige Bredaas Museum.

Zij is als docent en coach verbonden aan Nieuwe Veste Breda en Codarts Rotterdam, waar zij werkt met zowel zangers in klassiek, jazz en wereldmuziek alsook met instrumentalisten. Zij is lid van de kenniskring van het Lectoraat Transdisciplinary Education Innovation en RASL (Rotterdam arts and Sciences Lab), een onderzoeks-en samenwerkingsverband tussen Codarts, EUR en WDKA met als doel kennisdeling en het adresseren van maatschappelijk kritische onderwerpen. Daarnaast geeft zij regelmatig gastlessen en masterclasses aan de conservatoria van Porto en Istanbul en diverse toneelscholen.

'Performance Awareness' is haar coaching - concept waarin zij verwondering, ontdekking, bewustwording en authenticiteit koppelt aan muzikaliteit, kennis, ervaring en professionaliteit. Dmv haar werk stimuleert zij performers om partners te zijn in een musisch bewustzijn.

Zij begeleidt, initieert en organiseert producties en projecten voor zichzelf en andere podiumkunstenaars zoals Yellow House- een HUB voor ontmoeting, debat en presentatie. Connie was gastspreker op het symposium ‘Teaching from the Heart’ met HH Dalai Lama, met als thema de verbindende kracht van de stem (2014) en werd zij uitgeroepen tot Codarts Docent van het Jaar.

Cursussen van Connie de Jongh