Zitten haar oren net zo hoog als haar ogen? Hoeveel ruimte heeft zij tussen neus en bovenlip? Hoe is de stand van het model, hoe laat je zien wat haar standbeen is? Eerst oefenen, kijken, verhoudingen en richtingen bepalen, schetsen, dan uiteindelijk komen tot een getekend portret of liggend naaktmodel. Heel klassiek eigenlijk, maar ook helemaal van deze tijd.
Wat ga je doen
Hoe begin je en hoe zet je de basis op? De docent laat zien waar je op moet letten om grip te krijgen op de weergave van een kop of model. Hij leert je om gevoel te krijgen voor de verhoudingen tussen de verschillende onderdelen en de bouw van een hoofd en lichaam. Je krijgt oog voor anatomie, vorm en volume, licht en schaduw en je leert hoe je dat naar het platte vlak vertaalt. Het begint met het maken van schetsen met houtskool en vooral veel oefenen.
Materialen en eigen handschrift
Naarmate de cursus vordert worden de sessies langer en krijg je steeds meer tijd om een tekening uit te werken. De aandacht verschuift naar zaken als expressie, vertaling van wat je waarneemt naar een eigen handschrift en kleurenpalet. Soms wordt er verder gewerkt aan een portret aan de hand van foto’s van het model. In de cursus gaat de verdeling tussen portret en (naakt) model ongeveer gelijk op. Verschillende materialen komen aan bod; houtskool, potlood, fineliner en inkt. Uiteindelijk kies je zelf voor je favoriete materiaal om een portret te maken in je eigen stijl.
Open dag en Proeflesweek
Onze eerstvolgende Open dag is op zondag 12 januari. Een proefles van een cursus volgen kan tijdens de Proeflesweek van 27 januari t/m 1 februari.